Huishoudelijk Reglement (H.R)

Versie januari 2020


1.     Vooraf

Het huishoudelijk reglement legt de regels vast betreffende de organisatie en werking van de vereniging. Het is bindend voor alle personen die met de vereniging te maken hebben.

Aangeven dat men het niet wist, wordt niet meer geaccepteerd.

2.     Doelstellingen van de vereniging

De vereniging heeft tot doel:

  • de banden tussen gepensioneeden, vervroegd gepensioneerden of 55-plussers van BB, BL, BBL en ING België en hun wettelijke echtgenoten of feitelijk samenwonende aanhalen. We zijn ervan overtuigd dat het van essentieel belang is om aan het einde van onze professionele loopbaan een rijk sociaal leven te hebben. Het onderhouden van contacten met oud-collega's maakt hier deel van uit;

  • alsook een relatie met de bank, onze vroegere werkgever, en met de sociale instellingen beheerd door de bank, nu ING België.

Daarom organiseert de vereniging culturele activiteiten zoals eendaagse of meerdaagse excursies, deelname aan "La Revue" in het "Théâtre des Galeries", bezoeken aan tentoonstellingen en ondernemingen. De leden worden ook uitgenodigd om deel te nemen aan de jaarvergadering van de vereniging die elk jaar in november wordt gehouden in de kantoren van de bank.

Deze bijeenkomst is een ideale gelegenheid voor de aanwezige leden om in een gemoedelijke sfeer kennis te maken met oud-collega's en informatie over de Bank en/of Vossco te ontvangen. Deze bijeenkomst wordt afgesloten met een uitstekende maaltijd.

De vereniging kan haar medewerking verlenen aan en interesse tonen voor elke andere activiteit in overeenstemming met haar doel. Ze kan alle handelingen stellen die direct of indirect verband houden met haar doelstellingen.

De vereniging mag deelnemen aan vergaderingen ter bescherming van de rechten van de gepensioneerden van de bank. Deze vergaderingen hebben plaats in nauwe samenwerking met de verantwoordelijken van de verenigingen voor gepensioneerden van de bank en de verantwoordelijken van de betrokken departementen van de bank.
De vereniging is echter niet bevoegd om in te grijpen in de problemen die een gepensioneerde kan ondervinden in zijn relatie met de bank, als klant van de bank.

3.     De leden van de vereniging

De vereniging is samengesteld uit aangesloten en werkelijke leden.

3.1.   De aangesloten leden

Alle personeelsleden: werklieden, bedienden, kaderleden of directieleden van alle entiteiten van BB, BL, BBL en ING België, gepensioneerden, vervroegd gepensioneerden of 55-plussers en hun wettelijke echtgenoten of feitelijk samenwonenden, kunnen "lid" worden van de vereniging.

Elk gezin moet een jaarlijkse bijdrage betalen om de werkingskosten van de vereniging te dekken.

Alle aangesloten leden worden gelijkwaardig behandeld, ongeacht hun vroegere statuut en/of functie in de bank.

Ze nemen, volgens hun interesse, deel aan de voorgestelde activiteiten.

De aangesloten leden mogen in geen geval schade toebrengen aan de belangen van de vereniging. Ze vinden het trouwens een erezaak de vereniging te promoten.

Zij gaan geen persoonlijke verplichtingen aan met betrekking tot de vereniging en kunnen zich op elk moment terugtrekken door hun beslissing mee te delen aan de raad van bestuur van de vereniging.

Na het overlijden van een aangesloten lid blijft zijn of haar echtgeno(o)t(e) of partner lid van de vereniging, tenzij hij of zij dit niet wenst te doen.

Het beheerscomité kan elk lid dat zich schuldig maakt aan een ernstige inbreuk op het reglement van interne orde en/of de Belgische wetgeving of dat zich gedraagt op een manier die niet overeenstemt met de door de vereniging bepleite waarden, schorsen en/of uitsluiten.

De leden, uittredend, met opgeschort lidmaatschap, uitgesloten of overleden, evenals hun rechthebbenden of erfgenamen kunnen geen aanspraak maken op het sociaal fonds van de vereniging.

Ze kunnen geen inzage krijgen of eisen in de rekeningen en verantwoording van de vereniging, niet gerechtelijk laten verzegelen, noch inventaris, noch terugbetaling eisen van gestorte bijdragen of enig ander bedrag.

3.2.   De werkelijke leden

De aangesloten leden die het Beheerscomité vormen van de vereniging worden de «werkelijke leden» genoemd.

Alle werkelijke leden, de leden van het beheerscomité of adviseurs oefenen hun mandaat op vrijwillige basis uit.

Alleen de voor de uitvoering van hun missie gemaakte, aanvaarde en naar behoren gemotiveerde reis- en logistieke kosten worden vergoed.

3.3.   Het register van de aangesloten leden

Het register van de aangesloten leden bevat diverse informatie zoals: naam, voornaam, hoofdadres en/of tweede adres, telefoonnummer, GSM-nummer, Emailadres, aansluitingsdatum bij de vereniging, het stamnummer, geboortedatum en de laatst uitgevoerde activiteit of de naam van de laatste dienst. Zowel voor wat betreft de titularis als voor de wettelijke of feitelijke partner indien deze laatste zelf een ex-medewerker is.

Dit register wordt dagelijks digitaal bijgehouden in het ledenbestand van de vereniging.

Dit bestand is vertrouwelijk en mag niet worden verspreid of gecommuniceerd. De vereniging mag haar leden alleen informeren over de culturele activiteiten die zij zelf organiseert.

In geen geval worden de contactgegevens van de aangesloten leden aan derden of niet-leden van de vereniging meegedeeld zonder de voorafgaande toestemming van het betrokken lid.

4.     Het beheer van de vereniging

4.1.   Het Beheerscomité

4.1.1.  Samenstelling

Het beheerscomité is samengesteld uit minstens 8 effectieve leden.

Elk ex-personeelslid van de BB, de BL, de BBL, ING België, om het even of hij arbeider, bediende of kaderlid was, kan tot werkelijk lid worden benoemd, uitgezonderd ex-directieleden.

Om werkelijk lid te worden, moet elk bedoeld aangesloten lid :

  • een schriftelijke aanvraag richten aan de voorzitter die de kandidatuur zal voorleggen aan het Beheerscomité en de Adviseurs die soeverein over de aanvaarding of weigering beslissen. De genomen beslissingen zijn definitief;

  • minimaal 6 maanden stage doen, wat beide partijen in staat moet stellen elkaar beter te leren kennen en in gemeenzaam overleg te beslissen welk gevolg er aan de verbinenis wordt gegeven;

  • in orde zijn met de betaling van het lidgeld.

Het beheerscomité kan ook beslissen om elk aangesloten lid in het comité op te nemen wiens kennis en kwaliteiten kunnen helpen om de vereniging meer uitstraling te geven.

Het mandaat van elk werkelijk lid duurt 3 jaar en is verlengbaar.

Het staat elk lid vrij zich op ieder moment terug te trekken door schriftelijk zijn ontslag te vragen aan de voorzitter van het Beheerscomité.
Het Beheerscomité zal akte nemen van het ontslag.
Het lid dat zijn mandaat neerlegt vóór de vervaldag van 3 jaar, blijft evenwel verantwoordelijk voor zijn beheer tot het einde van het lopende boekjaar.

De vernieuwing van het mandaat is onderworpen aan twee beperkingen:

  • elk lid van het Beheerscomité dat 75 jaar wordt tijdens de uitvoering van zijn mandaat wordt automatisch « Adviseur » op 31/12 van het jaar waarin hij verjaart en zal dus geen operationele functie meer waarnemen in de vereniging. Indien hij/zij of het beheerscomité deze operationele activiteit wenst voort te zetten, stuurt hij/zij zijn/haar verzoek per brief naar de Voorzitter, die dit verzoek bij gewone meerderheid van stemmen zal voorleggen aan het beheerscomité;

  • de mandaten van zowel voorzitter als onder-voorzitter van het Beheerscomité zijn beperkt tot maximum twee, zelfs al zijn ze jonger dan 75 jaar op het einde van hun tweede mandaat. Na twee volledige termijnen worden ze automatisch adviseurs. De voorzitter en de onder-voorzitter kunnen evenwel om een aanvullende ambtstermijn verzoeken. Dit wordt voorgelegd aan het beheerscomité die bij gewone meerderheid een beslissing neemt.

Het Beheerscomité duidt, onder zijn leden, het aantal vereiste personen aan om de dagelijkse leiding van de vereniging waar te nemen, met een minimum van 8 personen: een voorzitter, een onder-voorzitter, een penningmeester / boekhouder, een culturele coördinator, een houder van het ledenbestand, een secretaris, een persoon belast met de externe relatie en een IT-verantwoordelijke.

Elke bestuurder voert de taken uit die hem door het beheerscomité zijn opgedragen en brengt aan het comité verslag uit over de resultaten van zijn werkzaamheden.

Om de continuïteit van elke functie te waarborgen, krijgt elke beheerder een vervanger toegewezen in het beheerscomité.

Allen verbinden zich ertoe zich op een actieve en regelmatige manier in te zetten in de bedrijvigheid van de vereniging, met name: ingaan op de uitnodigingen, de vergaderingen bijwonen, deelnemen aan de debatten en de besluitvorming.

Voor een lid dat aftreedt uit de functie die hij in het Beheerscomité uitoefent, geldt niet a priori, behalve andersluidend advies van dat comité, dat hij daarmee ook uittreedt als aangesloten lid van de vereniging.

De leden van het Beheerscomité verbinden zich ertoe de inlichtingen waarover zij beschikken betreffende de vereniging en haar leden, niet te gebruiken tijdens de uitoefening van hun mandaat en evenmin daarna.

4.1.2.  Bevoegdheid, beslissings- en ondertekeningsmacht

Het Beheerscomité, enig beleidsorgaan van de vereniging, bespreekt en beslist op autonome manier over alle onderwerpen betreffende de bedrijvigheid van de vereniging.

Behoren tot haar bevoegdheid :

  • toelating en  ontheffing van de leden van het Beheerscomité en de adviseurs,

  • benoeming en ontheffing van de revisor(en),

  • goedkeuring van de rekeningen van de vereniging,

  • goedkeuring en wijziging van het Huishoudelijk Reglement,

  • decharge verlenen aan de leden van het Beheerscomité en de revisor(en),

  • opschorting of uitsluiting van aangesloten leden van de vereniging,

  • de vrijwillige opheffing van de vereniging,

  • bepaling van het bedrag  van de jaarlijkse bijdrage.

Deze lijst is niet beperkt.

Het beheerscomité komt om de twee maanden bijeen, of vaker indien nodig.
De vergaderingen worden gehouden op de dag,  het tijdstip en de plaats die tijdens de vorige vergadering werden bepaald of die in de oproepingsbrief zijn vermeld.

De voorzitter bepaalt en verspreidt de dagorde van de vergadering per e-mail. Elk lid is vrij om met hem/haar te communiceren over de onderwerpen die op de dagorde moeten worden geplaatst.

De vergaderingen van het beheerscomité worden geleid door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, de ondervoorzitter.
Indien beiden verhinderd zijn, wordt de vergadering verplaatst naar een later te bepalen datum, behalve wanneer het dringend is of overmacht geldt. Echter, in geval van nood of overmacht kan evenwel een ander lid van het beheerscomité worden aangewezen om hen te vervangen.

De beslissingen worden genomen met gewone meerderheid van de aanwezige leden, waarbij elk lid over een enkele stem beschikt. Bij staking van stemmen is die van de voorzitter doorslaggevend. Dat is ook zo wanneer de onder-voorzitter het voorzitterschap waarneemt.

De bespreking van de agendapunten en de beslissingen worden genoteerd in een verslag da     t aan de leden van het Beheerscomité ter kennis wordt gebracht voor goedkeuring, of volledige of gedeeltelijke weigering van de tekst. De goedgekeurde en dus definitieve verslagen worden op het secretariaat-generaal bewaard.

De handelingen die de vereniging verbinden, met uitzondering van de handelingen van dagelijks bestuur, worden gezamenlijk ondertekend door de voorzitter en de ondervoorzitter of, bij afwezigheid van een van hen, door een ander lid van het beheerscomité.

De leden van het Beheerscomité en alle door dit comité gemandateerde personen gaan, uit hoofde van hun functie of mandaat, geen persoonlijke verplichting aan en zijn alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat

4.2.    De Adviseurs van het Beheerscomité

Na afloop van zijn mandaat in het beheerscomité herneemt het effectieve lid de status van aangesloten lid met de titel van adviseur.

Het Beheerscomité kan aan sommige leden van de vereniging (ex-lid van het Beheerscomité of aangesloten lid) met een erkende deskundigheid in een specifiek domein (organisatie van reizen, informatica, personeelsproblemen,…) vragen hen deelgenoot te maken van hun ervaring en hun advies in verband met een bepaald probleem binnen de vereniging.

De adviseurs nemen al dan niet deel aan de vergaderingen van het Beheerscomité volgens de agenda van de vergadering.
Ze beschikken er elk over een raadgevende stem aangaande de problemen die tot hun specifieke competentie behoren.

Bij wijze van uitzondering (bijvoorbeeld bij de verkiezing van een lid van de raad van bestuur, de voorzitter of de ondervoorzitter van het beheerscomité, of wanneer het comité daartoe beslist), kan het beheerscomité hen één bijkomende stem toekennen.

5.     De activiteiten

5.1.   Algemeen

5.1.1. De organisatie van reizen, minitrips of dagtochten wordt toevertrouwd aan een erkend en gespecialiseerd reisbureau.

De vereniging informeert alleen haar leden over de door het reisbureau voorgestelde activiteiten en regelingen en ontvangt de inschrijvingen.

Op grond van het principe dat « de betaling als reservering geldt », moet elk geïnteresseerd aangesloten lid, bij ontvangst van het bericht over een activiteit, zodra mogelijk, zijn betaling storten op de aangeduide rekening binnen de in het bericht opgegeven termijn.
De reservering is definitief geregistreerd bij ontvangst van de betaling.

5.1.2. Vermits het aantal deelnemers aan een activiteit beperkt is, zal de volgorde waarin de betalingen binnenkomen, uitmaken of deelname mogelijk is of niet.

De aangesloten leden die hun betalingen doen nadat het aantal beschikbare plaatsen volledig is ingenomen, komen op een wachtlijst terecht.
Of ze kunnen deelnemen of niet hangt af van eventuele annuleringen. Het gestorte bedrag wordt hun terugbetaald, indien ze niet kunnen deelnemen.

5.1.3. Het Beheerscomité behoudt zich het recht voor al dan niet te aanvaarden dat vrienden en kennissen van aangesloten personeelsleden aan de activiteiten deelnemen.

Hun reservering komt slechts in aanmerking naarmate er beschikbare plaatsen zijn en nadat de aanvragen van de aangeslotenen zijn ingewilligd.
Personen die geen lid zijn van de vereniging zullen bij inschrijving voor deelname dus altijd eerst op een wachtlijst worden geplaatst. Indien zij tot de activiteiten worden toegelaten, moeten ze zich houden aan de regels van de vereniging.

5.1.4. Elke betwisting wordt door het Beheerscomité beslecht. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk.

5.1.5. Elke deelnemer moet over een verzekering van het type «gezinspolis» beschikken voor het geval hij aansprakelijk zou worden gesteld voor materiële of lichamelijke schade. De vereniging neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich, indien een deelnemer in een geschil verwikkeld zou raken.

Bovendien is het raadzaam dat elke deelnemer aan een reis, persoonlijk zorgt voor een "annuleringsverzekering" en een "rechtsbijstandverzekering” die de terugbetaling van de medische kosten ter plaatse en de kosten van een eventuele repatriëring dekt. De vereniging kan immers niet instaan voor de dekking van deze twee risico's.
Er is geen terugbetaling bij annulering minder dan een maand voor het vertrek van de reis.

5.1.6 Er zijn slechts twee vaste opstapplaatsen: Brussel en Waver, zonder andere tussenstops.

5.1.7. Het beheerscomité hecht bijzonder veel aandacht en het goede verloop van culturele activiteiten, worden door de aangesloten leden, hun eventuele genodigden en hun rechthebbenden, vrijgesteld van elke verantwoordelijkheid voortkomend uit een eventuele fout van hen bij de voorbereiding of het verloop van de activiteit.

5.2.   Regels van toepassing op alle activiteiten

De volgende regels gelden voor elk soort van activiteit :

  • in orde zijn met de betaling van het lidgeld om kunnen deel te nemen aan de activiteiten;

  • de opstapplatsen (max, twee) worden vermeld op de uitnodiging;

  • het is verboden te roken in de autobus en de eetruimten;

  • in de bus is het vastklikken van de veiligheidsgordel verplicht;

  • het is verboden in de bus rond te lopen wanneer die rijdt;

  • de plaatsen op de bus worden toegewezen op basis van de datum van betaling. Om organisatorische redenen zijn de voorste zitplaatsen gereserveerd voor de culturele coördinator, zijn of haar echtgenoot of partner en voor personen met een beperking;

  • om welke reden dan ook, personen die zich hebben ingeschreven maar, niet deelnemen, worden slechts terugbetaald voor het deel van de kosten dat niet aan de vereniging wordt doorgerekend;

  • deelnemers die op eigen houtje naar de plaats van de uitstap / de reis komen, kunnen geen aanspraak maken op terugbetaling van de kosten voor het vervoer per touringcar.

5.3.   De jaarvergadering

Het Beheerscomité legt de datum vast van de jaarlijkse vergadering, het programma van de dag en de lijst met uit te nodigen personaliteiten.

Behalve de personaliteiten van hun keuze, nodigt het comité alle aangesloten leden uit, samen met hun wettelijke of feitelijke partner.

Gelet op het beperkt aantal plaatsen, is het recht van deelname afhankelijk van de volgorde waarin de betalingen binnenkomen.

Tijdens de vergadering overlopen de voorzitter en/of onder-voorzitter en andere leden van het Beheerscomité de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en delen de plannen voor het komende jaar mee.

Deze evenementen en projecten worden vervolgens onder alle aangesloten leden verspreid via het journaal van de jaarlijkse vergadering.

Ongeacht of hij/zij op de vergadering aanwezig is en in orde is met de betaling van het lidgeld, krijgt elk lid per e-mail of per gewone post (wanneer hij niet over een e-mailadres beschikt) een exemplaar.

6.     De inkomsten van de vereniging

6.1.   Lidgeld

Elke gepensioneerde, vervroegd gepensioneerde of 55+-personeelslid dat lid wil worden van de vereniging moet een jaarlijkse bijdrage betalen, waarvan het bedrag, vastgesteld door het beheerscomité, momenteel tien euro per gezin is. Het lidgeld moet jaarlijks in januari worden betaald.

Elk lid dat aan een culturele activiteit of aan de jaarvergadering wil deelnemen moet het lidgeld hebben betaald. Indien dit niet het geval is, moet hij dit lidgeld betalen voor hij aan een activiteit kan deelnemen.

6.2.   Giften

De vereniging ontvangt af en toe giften van haar aangesloten leden. Deze vrijwillige giften worden op de bankrekeningen gestort.

7.     Controle en nazicht van de rekeningen van de vereniging

Het Beheerscomité duidt een of twee aangesloten leden aan als revisor(s) die moet(en) nagaan of de rekeningen van de vereniging goed werden beheerd.
Laatstgenoemde(n) beschikt (beschikken) over een onbeperkt controlerecht over alle verrichtingen van de vereniging. Ze nemen deel aan de vergaderingen van het Beheerscomité.

De commissaris(sen) wordt (worden) benoemd voor een periode van 3 jaar, verlengbaar tot driemaal opeenvolgend, tot ze de leeftijd van 75 jaar bereiken. Indien hij of zij of het beheerscomité wenst dat deze operationele activiteit wordt verlengd zal de aanvraag gebeuren per brief aan de voorzitter, die het verzoek voorlegt aan het beheerscomité die hierover bij gewone meerderheid van stemmen beslist.

Na het uitvoeren van het nazicht van de op 31/12 van elk jaar afgesloten rekeningen (onderzoek van de omzet op de rekeningen, boekingsstukken, rechtvaardigingen, enz.), moet(en) de revisor(en) een controleverslag opstellen, gericht aan de voorzitter van het Beheerscomité.  Dit verslag wordt tijdens de volgende vergadering ter kennis gebracht van alle leden van het beheerscomité.

Na goedkeuring van de rekeningen van de vereniging door het Beheerscomité wordt hun decharge verleend door laatstgenoemde.

Het mandaat van revisor is onbezoldigd. Enkel de gemaakte en naar behoren gerechtvaardigde kosten voor het uitvoeren van de controle-opdracht worden terugbetaald.

8.     De Internetsite

De vereniging heeft een Internetsite gecreëerd onder volgend adres :

www.seniorsingbrussels.be.

Op deze website wordt alle informatie gepubliceerd over de bedrijvigheid van de vereniging, evenals de foto’s die tijdens de diverse georganiseerde activiteiten en de jaarlijkse vergadering worden genomen. Iedereen die op een foto staat, kan verzoeken om deze "wazig" te maken door contact op te nemen met de sitebeheerder.

Elke tekst en/of bericht dat op deze site verschijnt, moet vooraf groen licht hebben gekregen van de voorzitter of onder-voorzitter van het Beheerscomité.

Het comité van Seniors ING Brussels.



Huishoudelijk Reglement (H.R) (downloadbare versie)